Vašek Kříž - UWF

úvod » články » Axáček

Axáček

Život člověka, který už hodně pamatuje, není jenom o strádání a bolesti, najdou se i světlé chvilky. Taková jedna nastala před časem, když jsem potkal Vláďu. Jedno časové období byl mým potápěčským souputníkem, nořili jsme se spolu v klubu Vaška Rotta do chlórovaných hlubin pražského bazénu AXA. Nebyl to jenom on, bylo nás tam, potápěčských elévů, na začátku šedesátých let několik. A jednou, dnes téměř kultovní věcí která nás spojovala, byl Axáček. Potápěčský přístroj, kterých několik vyrobil Bohouš Hladík ze zachráněných dílů sovětských stíhaček Mig15 odsouzených k sešrotování v tehdejší letecké továrně v Letňanech, známé generacím jako Letov. Dvě čtyřlitrové ocelové lahve, dnes jen pánbu ví od čeho a bakelitový, původně kyslíkový regulátor KP 14, byly tím, po čem jsme toužili a s čím jsme chtěli strávit aspoň několik krátkých minut pod vodní hladinou. Napřed v bazénu a potom v křišťálové vodě zatopeného lomu v Hříměždicích u Dobříše, který Vašek pro potápěče objevil a o jehož existenci jsme se dověděli až pod přísahou zachování mlčenlivosti. Axáčky tak putovaly z ruky do ruky, nebo spíš ze zad na záda, půjčované v duchu sounáležitosti a společných prožitků. Koupit si ho jen pro vlastní potěchu, to bylo pro nás, patnáctileté kluky, zhola nemožné, jeho cena se pohybovala v astronomické výši 450 Kč, a zo to už byly ručně šité boty od pana Moučky na Dejvické třídě. Ale i tak, první ponor bude v mých vzpomínkách navždy spojován s Axáčkem, jeho gumoplátěnými plandajícími vrapovými hadicemi a mohutným bubláním kdesi v záhlaví.

Přišlo to jako blesk z čistého nebe. Marimba v mobilu oznámila volání, naskočilo Vláďovo jméno. „Nevíš o někom, kdo by chtěl Axáčka?“ Málem jsem se zhroutil. Vůbec jsem netušil, že Vláďa je dlouhých více než padesát let majitelem tohoto artefaktu. A že už mu natolik překáží v garáži, že pro něj hledá u někoho, kdo ho ocení, důstojné místo k dalšímu spočinutí. Domluvili jsme se rychle. Děkuju Vláďo, ten malý aqualung znovu zamíchal krásnými vzpomínkami, pomalu se už ukládajícími v hlubinách času.

COPYRIGH

Všechny fotografie a články v této internetové prezentaci jsou zatíženy autorským právem ve prospěch Václava Kříže. Nic, co je zde prezentováno, nesmí být reprodukováno, tištěno, publikováno nebo jinak dále distribuováno bez písemného souhlasu autora. Povolení pro využití materiálů je možné získat na vckriz@seznam.cz.