Vašek Kříž - UWF

úvod » články » Lázně Shagra

Lázně Shagra

Kdepak, nikdy se nemají pouštět do světa neuvážená prohlášení. Jako třeba, že „do Shagra Village bych asi nejezdil dvakrát ročně, ale vidět a užít si alespoň jednou místo, kde je potápění a servis dotažený k naprosté dokonalosti, to že rozhodně stojí za návštěvu.“ Jo jo, to jsem napsal, abych už za půl roku zase stál ve stínu zdejšího diving shade a znovu se těšil do vody. Přijeli jsme sem s Kamilem Balzarem na poslední květnový týden nejen se znovu potěšit zdejší atmosférou, ale také zjistit pohledem pod hladinu, jaká zvířátka se tu vyskytují v jarním čase. A vůbec, jaký je to rozdíl proti potápění na podzim, kdy do Egypta jezdíme nejčastěji. Na souši jsme si slibovali mnohem méně větru, abychom tak mohli s větším klidem vyrážet za žraloky na několik mil vzdálený Elphinstone reef, tady Kamil sliboval setkání s kladivouny, je to prý nejlepší termín. Počasí - to se splnilo jen částečně, vítr foukal zpočátku stejně jako na podzim, pak ale přišlo několik klidných dnů, kdy se hladina tvářila jako Tálinský rybník. Horší to ale bylo s vodou. Její průhlednost při pobřeží se od podzimu nejen že nezlepšila, ale naopak zhoršila. Také stoupla její teplota na v tu dobu nevídaných 28°C. Ale klid, zvířátka byla na svých místech, želvami a kytarovci v Abu Dabbab počínaje, přes trnuchy modroskvrnné a krokodýlí ryby na místím riffu. Jen ten dugong se nám pořád vyhýbá, přestože ho kolegové, vracející se ze safari, zahlédli na hladině. Co však bylo víc než zajímavé, v Marsa Shagra, v těsné blízkosti vstupu do vody, nedaleko kotviště gumových člunů, se zalíbilo mateřské školce útesových žraloků, tzv. Blacktipů. A tak bylo zcela běžné je pozorovat z kavárny nebo z terasy jídelny, jak svými černými ploutvičkami prorážejí mořskou hladinu. Jen ve vodě byli víc než ostražití, zahlédnout je byla velká náhoda a o focení nemohla být ani řeč. Ale hlavně, že tam byli. Asi ještě neslyšeli o osudu svých kolegů nahoře na Sinaji, kteří jsou z moci zdejších úřadů lovení místními rybáři ve velkém a za odměnu. Asi pro klid hýčkaných ruských turistů, nedávno „brutálně zmasakrovaných těmito krvelačnými bestiemi“. Tady v Shagra si kažého pohledu na žraloka pod hladinou vážíme a je jenom dobře, že tu s námi plave i jejich dorost. A když jsme u těch žraloků, vyrazili jsme samozřejmě i za těmi kladivouny na Elphinstone, to dá rozum. Ostatně, jak už jsem se zmínil, Kamil je sliboval s jistou opatrností, ale přece jen se šancí aspoň je zahlédnout, když už ne rovnou vyfotografovat. No co k tomu říci, díky absenci jakéhokoliv proudu nebyli na dohled ani na svém oblíbeném místě v padesátimetrové hloubce, natož jinde. Prostě letos na jaře bylo v moři všechno jinak.

Ovšem, Marsa Shagra, to není jen potápění co hrdlo ráčí, to jsou také lázně pro přestárlé potápěče, mohu-li mluvit za sebe. Společnost tu bývá až na výjimky příjemná, ve valné míře vyhledávaná právě takovými potápěčskými seniory, jako jsem já. Je to totiž o pohodě a klidu, kvalitní kuchyni a míře potápěčského zatížení podle vlastního uvážení. Tady můžete všechno a nemusíte nic. A o tom Marsa Shagra je až v první řadě.

P.S.

Tři dny po návratu domů přišel od Kamila mail: Dneska jsem potkal skoro třímetrového kladivouna na Elphinstone ve 30ti metrech. Kroužil kolem na dva metry a já neměl kameru! Sedím teď na židli a žvejkám medvídky, abych se uklidnil!

Vašek Kříž

informace na www.seawaydiving.cz

 

  • Jít na galerii ->

    Nad vodou

  • Jít na galerii ->

    Pod vodou

COPYRIGH

Všechny fotografie a články v této internetové prezentaci jsou zatíženy autorským právem ve prospěch Václava Kříže. Nic, co je zde prezentováno, nesmí být reprodukováno, tištěno, publikováno nebo jinak dále distribuováno bez písemného souhlasu autora. Povolení pro využití materiálů je možné získat na vckriz@seznam.cz.