Vašek Kříž - UWF

úvod » články » Povánoční rekapitulace

Povánoční rekapitulace

Jako už expotápěč – pozorovatel, jsem se v prosinci minulého roku zúčastnil dvou tradičních setkání. Jedno bylo na Americe, jinak také na lomu Mořina u Karlštejna, kde se každoročně před Vánoci schází početná skupina obyvatelstva příslušná oboru, aby zodpovědně zakalila, pardon, zkalila, zdejší poměrně průzračné vody. Je to pořád dokola – a pořád dobře, pořádá to berounský klub Triton a tohle skupinové namáčení je pak večer ještě stvrzeno hromadnou veselicí v hospodě v nedalekém Hýskově. Můžu říct, že je to takové příjemné osvěžení, vidět kolik lidí to baví, v tom většinou sychravém a nevlídném počasí lézt bezdůvodně do vody. Copak to, to je v pořádku. Horší pak ale je můj osobní výstup z toho všeho. Já z těch asi dvou set přítomných znal tak sotva desetinu. To už jde pak veselost stranou.

Druhá akce se koná každoročně těsně před Vánoci na pražské Kampě a jde o akci kluků z Vodní záchranné služby. Potápění u prvních dvou pilířů Karlova mostu. Tam se pokaždé sejde téměř komorní sestava sotva pár desítek ( ! ) exhiboušů, kteří s veselostí a příslušným nadšením vkročí do vltavských vod. I tam je čas si pokecat. A zjistit, že ten rok utekl až příliš rychle.

Pak je tady ještě takový zajímavý akční dovětek. Tradiční každoroční setkání spřátelené party občanů, podnikajících ( dříve i nyní ) v poněkud extrémních disciplínách, jakými jsou výškové práce, profesní potápění, policejní potápění a práce v hasičském sboru na všemožných úrovních. Tihle extrémisté si každý rok o Vánocích sednou uprostřed pražského Mostu Inteligence do závěsných sedaček, spustí se nad vltavskou hladinu a tam poklábosí, popřejí si všeho dobrého a navzájem přiťuknou. Ujistí se přitom o vzájemné důvěře a radosti, že se opět vidí. A v některých těch sedačkách už se pohupuje nad vodou i jejich potomstvo!

  • Jít na galerii ->

    Karlův most

  • Jít na galerii ->

    Mořina

  • Jít na galerii ->

    Most Inteligence

COPYRIGH

Všechny fotografie a články v této internetové prezentaci jsou zatíženy autorským právem ve prospěch Václava Kříže. Nic, co je zde prezentováno, nesmí být reprodukováno, tištěno, publikováno nebo jinak dále distribuováno bez písemného souhlasu autora. Povolení pro využití materiálů je možné získat na vckriz@seznam.cz.