Vašek Kříž - UWF

úvod » články » Marsa Shagra

Marsa Shagra

MARSA SHAGRA – pětihvězdičková továrna na potápění

 

…a základna, tak ta neměla chybu. Každý dostal svojí skříňku na zámeček, který jsem ale nikdy nezavírala. A všechno tam má své místo. Sprchy, a asi 6 nádrží se stále čistou sladkou vodou na propláchnutí krámů po ponoru. Já jsem se tam válela a svlékala z neoprénu.. Jako v bazénu. Byla to taková moje sladká tečka na konec každého ponoru, na kterou jsem se vždycky moc těšila. Pořád plné láhve, pěkně rozdělené na vzduch a nitrox, které vozili plnit někam mimo. Takže žádný hluk, jen pohoda a klídek. A co mě taky doslova vyrazilo dech, jaká byla všude čistota a všechno vypucované, fakt na Egypt k nevíře. V celém komplexu. Ať jsi vlezl kamkoliv, všude všechno jako ze škatulky. Od hajzlíků po sprchy. Nikde jsi nenašel kousek špíny nebo bordelu. A pak další zajímavý postřeh, všichni kteří tam pracovali, byli pěkní lidé. Mladí kluci, navoněný a čisťounký s pěknýmy zuby. Žádný takový ty ušmudlaný a hnusný, kteří jsou v Egyptě všude. A pořád se tam pracovalo a nikdy jsi neviděla, že by někdo lelkoval a nic nedělal. Každý měl svojí práci a staral se, jak nejlépe uměl, aby byl výsledek jeho práce na 100%. Fakt to fungovalo. Všichni byli přátelští, pozorní a velmi slušní.

 

Když dostanete takový mail od kamarádky, která projela za potápěním svět křížem krážem a které věříte na slovo, musíte prostě reagovat. Nejlepší je se na takové zázračné místo osobně zajet podívat. A když se takový zázrak koná navíc „za humny“ v Egyptě, není už nad čím špekulovat.

Red Sea Diving Safari Marsa Shagra Village je potápěčský komplex, vzdálený asi 30 kilometrů na jih od letiště Marsa Alam. Za svůj vznik a dvacetiletou existenci děkuje člověku jménem  Hossam Helmy, osvícenému Egypťanovi, který si už před zmíněnými lety zajistil velice zajímavou pouštní parcelu, hraničící s korálovým riffem a navíc se sladkovodními prameny, vyvěrajícími mezi jeho korálovými bloky. Z počátku sem přijížděl jen s několika potápěčskými přáteli a karavanem, později postavil pro přibývající návštěvníky stanový tábor. Jak se klientela rozrůstala, začal stavět i kamenné příbytky, později i restauraci a všechno co k tomu náleží. Dnes představuje Marsa Shagra renomované ekologické centrum, do kterého se sjíždějí potápěči z celého světa. Vedle převahy Francouzů tu dominují skupiny Němců, Švýcarů a v poslední době i Maďarů. Co je ale velmi zajímavé, nejsou to jen skupiny klasických vyznavačů potápění, ale díky deklarované ekologii se tu začínají objevovat i skupiny biologů, kteří na zdejším riffu mají skvělé podmínky pro studium bohatých forem života v Rudém moři. A aby toho nebylo málo, mr. Helmy otevřel ještě svojí filiálku Marsa Nakari Village o pár kilometrů jižněji pod Marsa Alam, kde se za stejných podmínek ( i s dopravou ) a ve stejném režimu mohou potápěči, které už omrzely útesy Shagra, potápět i tady. Návštěva je tu včetně stravování a kompletního servisu, zaplaceného pro Shagru Village.

Už první ponor na riffu byl jako probuzení z hlubokého spánku. Tím spánkem bych nazval jistou odevzdanost k budoucnosti rudomořského pobřeží Egypta, Sinajským polostrovem s jeho vybetonovaným pobřežím počínaje. Tady ale jakoby se zastavil čas. Ponořili jsme se podél návodčího lana písečným úvozem, rozdělujícím útes na jeho severní a jižní polovinu. Zvířený písek se pozvolna usazoval a viditelnost v brakické vodě při pobřeží, plném vyvěrajících sladkovodních pramenů, se zvyšovala každým metrem. A přibývalo i života. Tolik modroskvrnných rejnoků trnuch Taeniura lymma jako tady jsem neviděl nikde jinde na světě. Doslova plevelné ryby, dekorující snad na každé písčině a pod každým druhým korálovým keřem. A aby toho nebylo dost, přidaly se i želvy, zobající fialové medůzky a bohatou nabídku mořských hub. Projel kolem nás i velký pyskon napoleon a také čtverzubec úctyhodných rozměrů. Ten si beze strachu ustlal na písku přímo pod našimi ploutvemi. Co to však bylo proti dvěma setkáním na zpáteční cestě, kdy jsme byli už téměř na dohled výstupových lan. Napřed jsme narazili na obrovského skvrnitého kanice, dobrých 50 kilo, který se na první pohled tvářil jako korálový blok uprostřed písku, ale opravdovou a nezapomenutelnou tečkou za naším ponorem bylo až setkání s trnitým rejnokem, poměrně vzácným zvířátkem, který se beze strachu krmil přímo před mým fotoaparátem. Že jsme u posledního kamene před vynořením potkali i vykukující malou šedou murénku, to už jaksi patřilo k věci.

Od žluté signální bóje jsme pak došli po písku už jenom pár metrů na potápěčskou základnu, kde jsme se „odmázli“ z tabule. Musím vysvětlit, co znamená odmáznutí… Tady je na vůli každého potápěče, kolikrát denně a kam půjde do vody. Pokud důsledně dodržuje buddy systém, už nic dalšího mu nebrání v potápění ve třech zónách. Zóna „A“ se táhne podél útesu na obě dvě strany, téměř kam až oko dohlédne a její „použití“ je už započteno v ceně balíčku. Je  tak pouze na potápěčích samotných, jestli se rozhodnou vstoupit do vody přímo před základnou a nebo se nechají odvézt, a to je zajímavé, jedním ze Zodiaců stále připravených k akci, na vzdálenější místo riffu. A jestli se rozhodnou zpátky doplavat a nebo se po vydýchání lahví vynoří, upozorní na sebe vypuštěnou bójí a nechají se v krátké době ochotným Zodiacem zase přivézt zpátky. Zóna „B“ je za několikaeurový drobný příplatek a platí pro riffy vzálené od pobřeží několik stovek metrů. Zajímavá je pak zóna „C“, která obnáší za poplatek 25 E odvoz a potápění na špičkových lokalitách v okolí, třeba na slavný Elpinstone reef. Na ten jsou potápěči odvezeni během dvaceti minut speedboatem, rychlým člunem i s průvodcem, znalým proudů a veškerých dalších záludností na příslušné lokalitě. Divemastři ze základny jsou vůbec skvělí, neprudí, a jsou každopádně víc než přínosem pro průběh každé akce. Třeba i pro potápění na 15 km vzdálené, vyhlášené zatravněné zátoce Marsa Abu Dabbab, plné pasoucích se želv a kytarových žraloků, někdy i v doprovodu místního dugonga, mořské krávy, snad slavnější než Milka.

Ale zpátky k „odmáznutí“… Každý, kdo se svým buddy začíná ponor, má za drobnou ale důležitou povinnost, zapsat se na velkou tabuli, s kým, v kolik a kde se bude potápět. A jestli s pomocí Zodiacu a nebo po svých. A v kolik hodin uvažuje o návratu. Po zakončení ponoru pak jen nesmí zapomenout tento vzkaz pro potápěčského dispečera smazat, aby nedošlo ke zbytečnému poplachu. Nakonec jen zbývá vyprat své věci v některém z bazénků se sladkou vodou, uložit věci do skřínky a pověsit jacket a oblek na věšák. Potom už stojí v cestě do chatičky a nebo romantického stanu pouze příjemná kavárna s milou obsluhou a nebo švédský stůl s večeří zavánějícím obžerstvím a sladkou tečkouv podobě některého z dekompresních dortů z třípatrového stolu na konci stylové jídelny.

Apropo dekomprese… Jen pár set metrů od základny je Medi center s barokomorou špičkové úrovně, který poskytuje léčebnou péči každému potřebnému nejen ze základny Red Sea Diving Safari, ale i pro celé zdejší pobřeží.

Do Shagra Village bych asi nejezdil dvakrát ročně, ale vidět a užít si alespoň jednou místo, kde je potápění a servis dotažený k naprosté dokonalosti, to rozhodně stojí za návštěvu.

 

Vašek Kříž, úvodní věty z mailové korespondence s Lucií Matouškovou

Další informace na www.seawaydiving.cz

 

  • Jít na galerii ->

    Nad vodou

  • Jít na galerii ->

    Pod vodou

COPYRIGH

Všechny fotografie a články v této internetové prezentaci jsou zatíženy autorským právem ve prospěch Václava Kříže. Nic, co je zde prezentováno, nesmí být reprodukováno, tištěno, publikováno nebo jinak dále distribuováno bez písemného souhlasu autora. Povolení pro využití materiálů je možné získat na vckriz@seznam.cz.